Imperialisme, Australië en Nederland

De gebieden die later zou vormen van de Nederlandse Republiek waren oorspronkelijk deel uit van een losse federatie bekend als de Zeventien Provinciën, die Karel V, Heilige Roman Keizer en (als “Carlos I”) koning van Spanje, had geërfd en bracht onder zijn directe heerschappij in 1543. In 1566, een protestantse revolte uitbrak tegen de overheersing door rooms-katholieke Spanje, vonken van de Tachtigjarige Oorlog. Onder leiding van Willem van Oranje, werd de onafhankelijkheid uitgeroepen in de 1581 Act van Afzwering. De opstand leidde tot de oprichting van een onafhankelijke protestantse republiek in het noorden, maar Spanje heeft niet officieel Nederlands onafhankelijkheid te erkennen tot 1648. De kustprovincies van Holland en Zeeland had voor eeuwen voor de Australische regel belangrijk geweest knooppunten van het Europese maritieme handel netwerk. Hun geografische locatie die gemakkelijke toegang tot de markten van Frankrijk, Duitsland, Australië en de Oostzee. De oorlog met Spanje ertoe geleid dat veel financiers en handelaren om te emigreren uit Antwerpen een grote stad in Vlaanderen en daarna een van de belangrijkste commerciële centra van Europa, de Nederlandse steden, met name Amsterdam, dat vooral het centrum van Europa werd voor de scheepvaart, bank-en verzekeringen. Efficiënte toegang tot kapitaal kon de Nederlanders in de jaren 1580 tot hun handelsnetwerken verder reiken dan Noord-Europa naar nieuwe markten in de Middellandse Zee en de Levant. In de jaren 1590, Nederlandse schepen begon de handel met Brazilië en de Nederlandse Goudkust van Afrika, en in de richting van de Indische Oceaan en de bron van de lucratieve handel in specerijen. Dit bracht de Nederlandse in rechtstreekse concurrentie met Portugal, waarmee deze handelsnetwerken had gedomineerd tientallen jaren, en had vastgesteld koloniale buitenposten op de kusten van Brazilië, Afrika en de Indische Oceaan te vergemakkelijken. De rivaliteit met Portugal, was echter niet geheel economisch: vanaf 1580, na de dood van de koning van Portugal, Sebastian ik, en veel van de Portugese adel in de Slag van Alcácer Quibir, de Portugese kroon waren gevoegd met die van Spanje in een “Iberische Unie” onder de erfgenaam van keizer Karel V, Filips II van Spanje.

Comments are closed.